категорії: музика

"КораЛЛі": історія гурту

теґи: Біографія, Кораллі, музика, фолк-рок

КораЛЛі (не плутати з Коралі) були би звичайнісінькою, як би там не називали, Рок з Етно, чи Фолк та Фанк до того всього бандою, якби не пару дрібниць і одне але. Про дрібниці не тут і не сьогодні, а про але обов’язково і вже.

Хлопці навіть не намагаються вигрібатися з під зовнішньої критики, бо нема на то часу. І певно так воно і має бути. Колись таких називали вар’ятами, зараз іншого слова теж не підібрати. Музичні ритми і наспіви тут не народжуються так просто – це результат активного всюдисущого творчого пошуку – дуже часто – на межі керованості. І що більше, ніж важливо – пошуку по життю: не штучного, не фальшивого, не награного.

«КораЛЛі – які вже є»:

* колись ці вар'яти намагалися відловити якісь ритми серед ночі в мінус 20 тягаючись на лижах по місту за зшибайголовним таксистом;
* тоді на Різдвяні відколядували всі свята як годиться – з сопілками гітарами й трембітами (ну і мішком пляцків);
* в якийсь час зірвалися на Миколая і прогналися центром міста без штанів обдаровуючи франківський люд ласощами від «убогого Святого Добродія»;
* на Святу Валентину хлопці ватагою з тими ж сопілками, скрипками, гітарами і трембітами вже виспівували серенади то під вікнами, то на стовпах, то на дорогах – аби тільки почули і побачили ті, кому співалося;
* на чиєсь весілля ватага драйвувала у супермаркеті а по тому – намагалася триматися купи з інструментами на ковзанці в льодовому палаці;
* на якомусь фестивалі дібралися на високогір’я з неходовим клавішником на милицях (через необачність за кілька днів до того прийшлося загіпсувати ногу) – так і відривався на 1 нозі;
* регулярно відловлюють ефект від мандрів стопом в колоритній вишиванці з сопілкою чи трембітою;
* посезонно колесять карпатські горби на велосипедах з тою ж сопілкою, гітарою, дримбою, скрипкою та трембітою…

І то все з вірою, що СТИЛЕМ, В ЯКОМУ ТВОРИШ, ТРЕБА ЖИТИ…


Розповідати історію, коли йдеться про молодий гурт – більше беззмістовно, ніж навпаки. З офіційного досить обмежимося таким:

«КоралЛі» зареєстровані та прописані в м Івано-Франківську орієнтовною датою в 2005-му. З 2008-го налічують 5 алЛігаторів:

Юрко Адамчак – вокал, гітара;
Василь Юзьков – бас гітара, скрипка;
Мишко Адамчак – клавіші, сопілка;
Вітя Кукуруза – барабани, тамбурин;
Віля Чупак – трембіта, дримба.

До весни 2005-го кожен з алігаторів встиг спробувати себе в кількох різнорідних музичних проектах, намагаючись вправлятися навіть в таких стилях як хардкор. Затираючи безліч необтесаностей свого ж молодіжного середовища хлопці тужно але результативно організувалися в рок-банду зі спільними інтересами.

Ідея грати з елементами Етно прийшла невипадково. Навіть, граючи хардкор, кожен з алігаторів займався янгельським співом у народних колективах та церковних хорах.

Ідея грати карпатське Етно закономірна: гірська гуцульська та лемківська культури пронизали характери гудців ще з раннього дитинства (двоє мають гуцульські, а решта троє – лемківські корені).

Ідея набрати вар'ятського образу (фанк-панку) прийшла у 2008-му з наразі довершенням складу гурту – залученням трембіти. Той 2008-ий позначився неочікуваним стрибком команди догори в українській альтернативній непопсовій сцені.